Враження гостей туру в межах соціального проекту «Три молочні продукти на добу»: Олена Лівінська, мікробіолога та автора інформаційної платформи «Мікроб і Я».

Із задоволенням ділимося з вами неймовірно цікавим постом (Facebook) від Олени Лівінської, мікробіолога та автора інформаційної платформи «Мікроб і Я». Зачитувалися та перечитували, адже підхід і бачення фахівця-мікробіолога дуже незвичні. З такого ракурсу, здається, ми про себе ще не читали))).

«Уже вдруге мені випадає нагода потрапити на виробництво молочної продукції.

…Я не перестаю радіти, коли бачу підтвердження багатоетапного контролю молочної продукції на виробництві. А значить – безпеки її споживання. Бо молоко перш за все – багатий поживний субстрат, у якому з насолодою живе чимало мікроорганізмів ?.

Високі вимоги до сировини – перша скрипка в оркестрі під назвою «безпечний продукт», незалежно від його виду. У даному випадку молоко постачається як від фермерських господарств (близько 90% сировини), так і від приватних осіб. Треба сказати, що молоко від приватних осіб часто має очікувано гірші мікробні характеристики, ніж фермерське. З іншого боку, це підтримка приватних одноосібних господарств, а отже – майже як соціальна місія?. Багатоетапний мікробконтроль дозволяє таке робити.

Про антибіотики: побачила цікаве рішення контролю їх вмісту в сировині. Фактично перший, так би мовити, скринінговий контроль на антибіотики проводить власне сам водій, коли приїздить на ферму. Перед тим як забирати молоко, він проводить смужковий тест на три групи антибіотиків (щось схоже на тест на вагітність) та алкогольну пробу (ні, це не те, про що ви подумали?). Алкогольна проба – експрес-тест молока на загальне мікробне забруднення (але так, із застосуванням розчинів етилового спирту різної концентрації). Якщо молоко витримує ці експрес-тести, молоковоз забирає його на завод. […].

Звичайно, експрес-тести не звільняють від вхідного контролю, тобто ряду фізичних, хімічних та мікробіологічних тестувань, які допомагають визначити: вміст усіляких компонентів, ймовірність фальсифікації, якісний та кількісний склад мікробіоти тощо. До слова, вміст антибіотиків перевіряється ще раз тест-смужками, а також кілька разів на місяць проводяться дослідження культуральними методами.

Про всяк випадок нагадаю, що антибіотики в молоко спеціально ніхто ніколи не додає, вони можуть виявлятися у разі лікування корови і недотримання норм відлучення тварини від видою. Кількість таких антибіотиків переважно не становить загрози для споживача, однак може зривати ферментаційні процеси на виробництві (коли закваска погано розвивається, бо її інгібує антибіотична речовина). Тому виробники як ніхто інший зацікавлені в тому, щоб антибіотиків у молоці не було, особливо якщо в планах – виробництво йогурту ?.

Крім вхідного контролю, є ще чимало контрольних досліджень на інших етапах, починаючи від мікробконтролю повітря в приміщенні і закінчуючи дослідженням показників продукції при витримуванні її у стрес-камерах (ні, це не тоді, коли баночкам зачитують останні політичні новини, а коли продукцію витримують, наприклад, при вищих температурах та прогнозують таким чином її характеристики при подальшому зберіганні).

Увесь процес автоматизовано, всюди ряд датчиків, обладнання сяє, як і посмішки на обличчях робітників. Варто відмітити, що на підприємстві панує якась легка сімейна атмосфера, нам навіть дозволили позаглядати в монітори та подивитися на оті хитромудрі схеми, що блимають! ?

Окреме питання, яке я порушую за кожної нагоди, – вміст цукру в йогуртах із фруктовими наповнювачами. ☝️Традиційно: попит формує пропозицію. У маркетингових дослідженнях пересічний споживач обирає солодке, хоч сам часто жаліється на високий вміст цукру. А фахівці відмічають тенденцію до зменшення його вмісту. ?

Окремий фан було отримано від поїздки на молочно-виробничий комплекс “Єкатеринославський”. Це щось типу ферми, але назвати його справді хочеться “комплекс”, бо від звичайної ферми там були хіба що корівки :)) До слова, корівки породисті – “швіци” – і коштують чимало. ?

Сучасне обладнання, автоматизація всіх можливих процесів, чіповані і… на мій погляд, цілком задоволені життям тваринки. Зізнаюсь, мені завжди було трохи страшно думати про ферми, і я підозрюю, що вони таки існують різні. Але тут – ніяких розтягнутих вим’їв, про які десь доводилося наслухатися, і бадьорі доглянуті мордяки. ? Умови – чисто, не тісно, постійний доступ до їжі та питва. Кількість молока, до речі, ще залежить і від окситоцину: сумні корови багато молока не дадуть. Тому в цьому плані тваринкам уже намагаються догодити ?.

Загалом вийшло дуже пізнавально, насичено і смачно ?».

Щоб підписатися заповніть форму нижче

    Ім’я:
    Прізвище:
    E-mail:
     
    • .
    Дякуємо за звернення
    Наш менеджер обробить заявку і зв'яжеться з Вами в найкоротший термін.