Про користь молочних продуктів


Молоко. Трохи історії

Молоко завжди було невід'ємним продуктом харчування багатьох цивілізацій. Воно було присутнє в харчуванні жителів Трипілля, скіфів. Стародавні римляни вважали, що Юпітер був вигодуваний молоком божественної кози Амалфеї. Селяни різних країн завжди прагнули забезпечити родину саме молоком і хлібом. Молочні продукти обов'язково входять до раціонів харчування Аюрведи.

З глибокої давнини молоко різних тварин вживають і здорові, і хворі люди. Стародавні єгиптяни застосовували з лікувальною метою молоко ослиць. Гіппократ використовував козине та кобиляче молоко при туберкульозі, коров'яче – для лікування подагри та анемії, часто радив своїм пацієнтам осляче молоко. Авіценна вважав дуже корисним козине та осляче молоко. Він писав, що молоко та молочні продукти є необхідними як для дітей, так і для людей літнього віку, а пити молоко корисно з медом і сіллю. У середні віки молоко як лікувальний продукт було забуте, і лише в ХVІ столітті його знову почали застосовувати. Значну роль при цьому відіграв французький лікар Раймонд Ресторо, який розробив на основі вчення Гіппократа показання та протипоказання для лікування молоком.

У ХVІІІ столітті Гофман вперше звернув увагу на використання молока як протиотрути. Молоко та молочні продукти почали застосовувати в лікувальному харчуванні і в Росії. У «Повному і загальному домашньому лікарському пораднику» Г.Бухана, переведеному і виданому в Москві в 1780 р., про молоко сказано як про необхідний продукт при лікуванні дітей, навіть рекомендовано використовувати його разом з овочами для лікування цинги. Найбільшому розповсюдженню лікування молоком у Росії сприяв Ф.І.Іноземцев (1802-1869). Саме він запропонував свої методики лікування молоком туберкульозу, бронхіту, плевриту, бронхіальної астми, захворювань шлунку, нервових хвороб. А в 1865 році петербурзький лікар Ф.Каррель запропонував свій спосіб використання молока при серцевій недостатності. І сьогодні дієта Карреля – ефективний засіб лікування цирозу печінки, серцевої декомпенсації, ожиріння, подагри, коли захворювання ускладнене вираженим набряковим синдромом. С.П.Боткін оцінював молоко як «дорогоцінний засіб при лікуванні хвороб серця і нирок...».

Завдяки класичним дослідженням І.П.Павлова та його учнів було розроблено тверду наукову базу, що підтверджує виняткову роль молока та молочних продуктів у харчуванні людини і тварин.