Про користь молочних продуктів

Загальна характеристика молока

Життя будь-якої людини немислиме без молока і молочних продуктів. Наше дитинство, починаючи з перших днів, - це молоко матері, молочні сни, річки молочних каш, кефірів, йогуртів, сиру… Хтось любив молоко, а хтось згадує молочну кашу в дитячому садку як страшний сон… Та, однак, всі ми існуємо завдяки такому простому продукту як молоко.

Найбільш традиційний продукт у нашому харчуванні – коров'яче молоко. Натуральне, воно містить майже всі необхідні харчові речовини (нутрієнти), причому перебувають вони в розчиненому чи дрібнодисперсному стані. Засвоюваність біологічно активних компонентів коров'ячого молока дуже висока – до 95-98 %. Білковий склад молока представлений казеїном, альбуміном, глобуліном. Казеїну більше в коров'ячому, козиному, овечому молоці, альбуміну ж більше – в кобилячому, оленячому, ослячому. При скисанні молока від казеїну відщеплюється кальцій, і виходить сир. Альбумін при кип'ятінні утворює плівочку (пінку) і частково випадає в осад.



Особливістю молока є значний вміст у ньому незамінних амінокислот: лізину, метіоніну і триптофану.

Жири молока – до 3,7 % - представлені у вигляді емульсії, що забезпечує розчинення і добру засвоюваність вітамінів A і D у молочних продуктах. Та й самі жири мають температуру плавлення нижче температури людського тіла і засвоюються дуже добре. Основний вуглевод молока – лактоза – дисахарид, який складається з глюкози і галактози. Саме лактоза надає молоку солодкуватий присмак. Вітаміни молока, а їх близько 30, як жиророзчинні (A, D), так і водорозчинні (рибофлавін, пантотенова кислота, пірідоксин, аскорбінова кислота), також добре засвоюються. Серед мінеральних речовин чемпіоном є кальцій (до 120 мг%). Окрім нього, молоко містить майже всі елементи періодичної системи Менделєєва.




Дієтологи радять вживати молоко щоденно, до 1/3 добової енергетичної цінності раціону має забезпечуватися молоком і молочними продуктами.

Спостереження останніх років свідчать, що люди почали вживати менше молока. Про те, як це позначилося на їхньому здоров'ї, свідчать результати дослідження, проведеного у Великобританії. Протягом 20 років вчені спостерігали за 2375 чоловіками віком від 45 до 59 років, причому у 15 % первинно було встановлено діагноз метаболічний синдром. При цьому оцінювався раціон харчування, відстежувалося використання молочних продуктів. Отримані результати свідчать, що при щоденному вживанні близько 500 мл молока ризик виникнення метаболічного синдрому та його ускладнень був нижчий на 62 %, при вживанні інших молочних продуктів – на 56 %. (Метаболічний синдром – стан, пов'язаний з підвищеним ризиком виникнення цукрового діабету, розвитком ішемічної хвороби серця, порушенням обмінних процесів).