Про користь молочних продуктів

Молоко різних тварин

Сьогодні молоко – обов'язковий продукт харчування здорових людей. Воно входить до складу майже всіх дієт, широко використовується в раціоні людей, робота яких пов'язана з дією шкідливих виробничих чинників. В їжу, окрім коров'ячого, вживають також молоко інших тварин, як в натуральному вигляді, так і у вигляді різних продуктів.

Козине молоко

Козине молоко широко представлене в харчуванні жителів багатьох країн світу: Закавказзя, Середньої Азії, Європи. Та й в Україні багато бабусь у селах тримають кіз для того, щоб напоїти парним козиним молоком онуків і побалувати свою родину смачним і корисним продуктом.

За своїм хімічним складом козине молоко не поступається коров'ячому, а його білки ніжніші. Вивчення складу козиного молока показало, що в ньому майже немає казеїну - головного алергенного білка коров'ячого молока. У козиному молоці більше солей кобальту, що входить до складу вітаміну В12, вітамінів А і D, які необхідні дітям.

Жири козиного молока також мають свої переваги. У їх складі більше незамінних жирних кислот: лінолевої та арахідонової, і, крім того, підвищена концентрація середньоланцюгових жирних кислот (капронової, каприлової, капринової) - їх утричі більше, ніж у коров'ячому молоці. Цим пояснюється добра засвоюваність жирів козиного молока і можливість використання продуктів із нього при зниженні активності ферментів, що розщеплюють жир. Низка досліджень свідчить, що жир козиного молока містить кон’юговану лінолеву кислоту, яка відіграє важливу роль у профілактиці ожиріння, атеросклерозу, деяких онкологічних захворювань, алергії. Лінолева кислота корисна для поліпшення імунітету. Збалансований також і амінокислотний склад козиного молока. Такі амінокислоти, як цистеїн і лізин, покращують засвоєння мінеральних речовин - кальцію, фосфору, заліза, міді.



Овече молоко

Овече молоко містить у півтора рази більше білка, ніж коров'яче (до 6-7 %), у ньому більше вітамінів А, В1, В12. Овече молоко – важливий атрибут харчування багатьох народів Європи, Азії, країн Близького Сходу. Частіше з овечого молока готують різні кисломолочні продукти: кисляк, кефір, сири, масло. Овече молоко і продукти з нього, як і козине, містять багато середньоланцюгових жирних кислот: каприлову та капринову.










Оленяче молоко

Оленяче молоко зазвичай використовують у харчуванні народи Півночі. Найголовніше, що воно містить дуже багато білка – до 17 %, досить густе, має високу енергетичну цінність. У цьому молоці також багато жирів, тому в натуральному вигляді воно дуже погано засвоюється людиною, його необхідно розводити водою.









Верблюже молоко

Верблюже молоко - солоніше, оскільки містить більше мінеральних речовин (кальцію, міді, заліза, магнію, цинку, фосфору, сірки). Консистенція його густіша, ніж у коров'ячого. Низка досліджень, проведених в Ізраїлі та Арабських Еміратах, свідчить про позитивну дію верблюжого молока при алергічних захворюваннях, а відсутність бета-лактоглобуліна дає можливість використовувати його при поганій переносимості коров'ячого. У пустинних і напівпустинних країнах люди вживають верблюже молоко як у свіжому вигляді, так і для приготування кисломолочних продуктів, таких як шубат. Верблюже молоко додають до шоколаду, чаю.




Молоко кобил

Молоко кобил — біле, з голубуватим відтінком, солодке, оскільки містить багато лактози, і трохи терпке на смак. Це важливий продукт харчування кочових народів усього світу. Іноді саме молоку кобил приписують здатність цих людей до тривалих і важких походів. Аристотель виділяв його як найбільш цінне. За хімічним складом молоко кобил містить таку ж кількість жиру, як і жіноче молоко, в ньому мало білка, а вітаміну С ушестеро більше, ніж у коров'ячому. Найвідомішим продуктом із молока кобил є кумис.

У харчуванні люди використовують молоко й інших тварин: буйволиць, самиці яка, зебри та інших ссавців. За характером білків розрізняють казеїнове (коров'яче, козине, овече) та альбумінове (кобиляче, оленяче, ослине) молоко. Якщо молоко казеїнового спрямування, то казеїну в ньому не менше 75 %, а в альбуміновому молоці казеїну до 50 %. Вважають, що альбумінове молоко цінніше для засвоєння, ніж казеїнове за збалансованістю амінокислот. Проте саме з казеїнового молока виробляється більшість кисломолочних продуктів.