Яка буває обробка молока?

Інститут харчових технологій США назвав ультрапастеризацію «найбільшим досягненням харчових технологій ХХ-го століття». У більшості європейських країн UHT-молоко складає 90% від загального спожитого продукту.
У наших магазинах можна побачити широкий асортимент корисного молока різної обробки: пастеризованого, стерилізованого та ультрапастеризованого (UHT). Давайте розберемося, у чому різниця.

Пастеризація. Це одноразове нагрівання молока (рідких продуктів) до 65-95 °C.
✅«Плюси»: після пастеризації молоко зберігає більшу частину корисних властивостей.
⛔️«Мінуси»: пастеризація не захищає повністю від мікробів та бактерій (позбавляючись одних, інші спори вона робить лише менш активними); після пастеризації молоко не є абсолютно очищеним від мікробів, тому може швидко псуватись.
Стерилізація. Молоко витримується при температурі вище 100 °С протягом 20-30 хвилин.
✅ «Плюси»: молоко повністю стерильне, має тривалий термін реалізації.
⛔️«Мінуси»: стерильне молоко протягом обробки втрачає майже всі корисні компоненти.

Ультрапастеризація (UHT). Обробка молока протягом 3-4 секунд при температурі 135-150 °C, після чого молоко відразу охолоджують і розливають у стерильну герметичну упаковку.
✅ «Плюси»: при UHT-обробці не руйнується молочний цукор (лактоза), зберігають свої корисні властивості мінеральні солі, вітаміни та цінні ферменти; ультрапастеризація дозволяє отримати молоко, вільне не тільки від мікробів, але і від їхніх спор та вегетативних форм, тому молоко UHT має тривалий строк реалізації.
⛔️«Мінуси»: UHT молоко менш придатне для приготування кисломолочних продуктів у домашніх умовах

Щоб підписатися заповніть форму нижче

    Ім’я:
    Прізвище:
    E-mail:
     
    • .
    Дякуємо за звернення
    Наш менеджер обробить заявку і зв'яжеться з Вами в найкоротший термін.