Що таке НАССР?

Створюючи ваші улюблені молочні продукти, ми робимо все для того, щоб вони були смачними, приносили користь і дарували задоволення. Але найперша вимога, яку ми висуваємо до кожного виробленого нами продукту, – бездоганна якість й абсолютна харчова безпека.

Між іншим, чотири роки тому підприємства Lactalis-Ukraine одними з перших в Україні отримали можливість експортувати продукцію до Європейського Союзу – найкращий доказ того, що ми дотримуємося вимог міжнародних стандартів щодо якості та безпеки продуктів харчування.

Що це і як розшифровується?
З англійської це «Система аналізу ризиків і критичних контрольних точок» (Hazard Analysis and Critical Control Points), тобто принципи, за якими підприємство повинне стежити за всіма процесами, щоб виключити ризик для здоров’я людини. А критичними контрольними точками називають найважливіші етапи виробництва, на яких можливо усунути ризики, які впливають на безпечність харчового продукту.

  • ️Отже, якщо коротко і просто, то HACCP – це те, що дозволяє виявити небезпеку, створити правила, які допоможуть її уникнути, і дотримуватися їх, щоб гарантувати виробництво безпечної продукції.
  • ️Це обов’язково? Так, згідно із законодавством України, упровадження HACCP – обов’язкове і контролюється відповідними органами. У Lactalis-Ukraine система HACCP була розроблена і впроваджена у 2010 році.

Цікаве з історії. Концепція НАССР з’явилася в 60-ті роки ХХ ст. І спочатку розроблялася Лабораторією збройних сил США та NASA для того, щоб виключити утворення токсинів у продуктах, які беруть із собою в космос астронавти. Система виявилася настільки ефективною, що у 1980-х роках Національна академія наук США запропонувала використовувати її для гарантування безпеки продуктів у харчовій промисловості.

Згодом принципи НАССР стали основою міжнародних стандартів ISO 22000.

Щоб підписатися заповніть форму нижче

    Ім’я:
    Прізвище:
    E-mail:
     
    • .
    Дякуємо за звернення
    Наш менеджер обробить заявку і зв'яжеться з Вами в найкоротший термін.