Яка головна мета стандартів ISO?

Трохи історії. У 1946 році представники 25 країн світу зібралися в Лондоні і домовилися створити організацію, яка б розробляла та узаконювала міжнародні стандарти, єдині для всіх виробників чи надавачів послуг у світі. (Стандарт – це документ, який встановлює вимоги, ключові принципи, характеристики, відповідно до яких створюються та використовуються продукти, послуги, процеси.) Так виникла International Organization for Standardization (ISO) – Міжнародна організація зі стандартизації (https://www.iso.org/ru/about-us.html). З того часу ISO оприлюднила майже 23 000 міжнародних стандартів, які охоплюють практично всі аспекти технологій та виробництва. Членами організації, штаб-квартира якої знаходиться в Женеві, стали вже 164 країни.

Що означають цифри у назві стандартів ISO? Розберемося на прикладі одного з міжнародних стандартів, яких дотримується Lactalis-Ukraine, – ISO 9001:2008. Цифри до двокрапки пояснюють, про стандарт у якій сфері йде мова. «9001» – це стандарт створення та вдосконалення системи менеджменту якості, яка допомагає виробляти затребувану і якісну продукцію та підтримувати високу якість продукту на всіх етапах виробничого циклу. Якщо компанія має сертифікат ISO 9001, це означає, що всі процеси, від яких залежить якість її продукції, вибудовані максимально ефективно, і якість продукту – пріоритет для всіх підрозділів організації.
Цифри після двокрапки – у даному випадку «2008» – це рік, коли ISO затвердила цю конкретну версію стандарту (адже стандарти, як і все в нашому житті, з часом удосконалюються).

Як дізнатися, що компанія дотримується міжнародного стандарту?
Це засвідчує спеціальний сертифікат. До речі, його отримання – непроста справа. Організація має пройти міжнародний аудит, під час якого перевірять, чи дійсно компанія дотримується всіх вимог, передбачених стандартом.
Для отримання сертифікату стандарту ISO 9001:2008 Lactalis-Ukraine цю перевірку пройшла у грудні 2009 року. Наступного року ми отримали сертифікат про дотримання ще одного міжнародного стандарту – ISO 22000:2005.
Міжнародний стандарт у сфері управління безпекою харчової продукції, яким установлюються вимоги до всіх компаній харчового ланцюга. На світовому рівні цей стандарт був виданий 2005 році. До речі, він базується на принципах HACCP – cистеми аналізу ризиків і критичних контрольних точок.

Вимоги до підприємств харчової промисловості, прописані в стандарті ISO 22000:

  • використання виключно спеціалізованої техніки, машин і обладнання для виробництва продукції;
  • забезпечення безпеки експлуатації будівель і приміщень;
  • своєчасна перевірка обладнання і його технічне обслуговування;
  • своєчасне і достатнє постачання водою, парою і повітрям;
  • правильне використання сировини і матеріалів час виробництва;
  • правильне поводження з напівфабрикатами і готовими продуктами харчування;
  • проведення заходів щодо запобігання забрудненню поверхонь і обладнання;
  • контроль над появою шкідників;
  • проведення санітарно-гігієнічних заходів;
  • контроль за гігієною і здоров’ям персоналу, який працює на підприємстві.

З 2010-го кожні три роки обидва заводи нашої компанії – і в Миколаєві, і в Павлограді – успішно проходять міжнародний аудит і отримують сертифікат відповідності вимогам ISO 22000:2005. Щороку підприємства Lactalis в Україні проходять ще й наглядовий аудит.

Отримання сертифікатів ISO 22000:2005 свідчить про те, що ми обрали правильний шлях – шлях турботи про безпеку і здоров’я людей, які обирають наші продукти.

Щоб підписатися заповніть форму нижче

    Ім’я:
    Прізвище:
    E-mail:
     
    • .
    Дякуємо за звернення
    Наш менеджер обробить заявку і зв'яжеться з Вами в найкоротший термін.